Ykköspesisdraft – missä nostetut pelaajat menevät?

Kauden alussa pesisvihjeet.fi analyytikot Olli Koski ja Kari Koskela suorittivat leikkimielisen draftin Ykköspesiksen maksimissaan 21-vuotiaista pelaajista. Katsotaan tässä blogitekstissä, missä kyseiset valitut pelimiehet menevät.

Mistä on kyse?

Kauden alussa pesisvihjeet.fi analyytikot Olli Koski ja Kari Koskela päättivät pistää Twitterissä pystyyn kahteen pekkaan leikkimielisen draftin Ykköspesiksessä tai sitä alemmilla sarjatasoilla pelaavista alle 21-vuotiaista pelaajista. Kosken joukkue kantoi nimeä Halssilan Haippi ja Koskelan joukkue oli Heinäpään Hutunkeittäjät. Molemmat joukkueet draftasivat viisi pelaajaa joukkueisiinsa. Tarkastellaan tässä artikkelissa, miten kyseisten pelaajien kaudet ovat edenneet.

Miska Mäkiviita (Seinäjoen Maila-Jussit / Halssilan Haippi)

Olli: Valintaprosessissa painotettiin sitä, kuinka monipuolinen pelaaja Miska Mäkiviita on ja hänelle ehdoteltiin jopa lukkarivastuuta. No, Maila-Jusseissa lukkarointi on ollut hurjasti kehittyneen Ville Soinin myötä jo muutenkin vahvuusalue joukkueelle, joten Mäkiviita pystyi alkukaudella keskittymään muuhun tekemiseen. Tosin enää ei viime aikoina ole tarvinnut Ykköspesiksessä Miskan pelailla, sillä hänet on nostettu Superpesikseen Seinäjoen JymyJusseihin. Tästä voidaankin kysyä, onko sattumaa, että samalla JymyJussien tuloskunto on paranemaan päin? Tätä draftausta Halssilan Haippi ei kadu.

Aappo Savikoski (Kannuksen Ura / Heinäpään Hutunkeittäjät)

Kari: Savikosken kohdalla kävi hyvin samalla tavalla kuin Halssilan Haipin ykkösvalinnan kanssa. Aapolla kertyi alkukauteen vain kolme ottelua Ykköspesiksen puolella, kun Aatu Saastamoisen kärsittyä loukkaantumisesta, paikka Kempeleen Kirin yhdeksikköön aukesi. Superpesiksessä rooli on löytynyt kakkoskeulasta, ja ulkopelissä kolmosvahdin paikalta. Kiven kovan KeKin ulkokentällä Savikoski operoi mallikkaasti, sisäpelivastuun jäädessä hieman pienemmälle otokselle. Tämä toki on ymmärrettävää ottaen huomioon KeKin hauiksen paksuuden kärkivastuunkantajien osalta. 

Savikoskesta on mainittava, että hän lukeutuu allekirjoittaneen lempipelaajiin koko pesisuniversumissa. Kyseessä on upea hengenluoja ja joukkueensa onnistumisia hypettävä pelimies. Aapon kaltaisia railakkaasti tuulettavia ja jopa paikoin positiivisesti provosoivia maestroja pesäpallokentät kaipaavat vain alati enenevissä määrin. Heinäpään Hutunkeittäjät seisoo valintansa takana nyt ja tulevaisuudessa.

Katso alta Aapon meininkiä kotipelistä Imatraa vastaan. (📷 @hasevisuals)

Sebastian Lahti (Jyväskylän Lohi / Halssilan Haippi)

Olli: Tämä valinta herätti eniten vihapuhetta inboxiini kaikista viidestä valinnastani. Johtuiko tämä omasta virhearviostani vai muiden seurojen kateudesta, kun helmi jäi draftissa saamatta? Sebastian Lahden valintaa voi ainakin puolustella sillä, että Jalokala uiskentelee ansaitusti Ykköspesiksen yläkastissa. Eli ainakaan täysin vihkoon tämä valinta ei ole mennyt. Ominaisuudethan Bastilla ovat silminnähden kunnossa. Jalkanopeus on Ykköspesiksen eliittiä ja atleettisuus on kunnossa, kuten tällä kaudella Lohen rosterilla muutenkin.

Totta on kuitenkin se, että vihapuheihmiset ovat saaneet lisää vettä kiuluunsa siitä, että kentällemenoprosentti numerona 1 pelaavalla Lahdella on ollut turhan alhainen (40 %). Lohen pelinjohto kuitenkin luottaa edelleen Bastiin, ja miksipä ei luottaisi? Menestystä on tullut mainiosti, kun joukkueen pelipaikat ovat olleet kiveen hakattuja. Loppukausi näyttää, voidaanko tähän draftaukseen olla Halssilanmäellä tyytyväisiä.

Justus Niemeläinen (Haminan Palloilijat / Heinäpään Hutunkeittäjät)

Kari: Niemeläinen avasi kauden kolmella kotiottelulla ympyräkaupungin Vallikentällä, jonka jälkeen idän pikajuna kuljetti nuorukaisen Joensuun Mailan Superpesisjoukkueen pelipukuun. JoMa teki muutoksen rosteriinsa, jossa Juho Hacklin siirrettiin jokeripaitaan lyömään etenijöitä eteenpäin. Tällöin kakkoskopparin tontille jäi ruutu auki, jonka Niemeläinen on täyttänyt mukiinmenevästi. Sisäpelivastuuta tarjottiin ensiksi numerolle 5, mutta sittemin Justuksen on annettu kasvaa korkoa ulkopelirooli edellä numerolla 9. Voi hyvinkin olla että paluuta Ykköspesikseen ei ole. Ykköspesiksessä kolme ottelua Haminan keulassa tuotti kaksi tuotua juoksua ja komean 63,16% kärkilyöntiprosentin. Huttarin manageri on tyytyväinen valintaansa ja Niemeläisen eteenpäin otettuun askeleeseen.

Niklas Moilanen (Jyväskylän Kiri / Halssilan Haippi)

Olli: Niklas Moilanen oli Halssilan Haipilta sijoitus pitkälle tulevaisuuteen. Moilanen on Jyväskylän Kirissä sementoinut pelipaikkansa joukkueen rungossa tällä kaudella. Sisäpelissä Nikke pelaa pienessä roolissa, mutta tarpeen tullen häneen voidaan kakkoskärjen kotiuttajana luottaa. Moilanen on lyönyt muutaman pisteitä ratkaisevan juoksun pienestä vastuustaan huolimatta tällä kaudella Jyväskylän Kirille. Nuorelle miehelle pelimäärä on tällä kaudella ollut hurja, kun kaikki kilpailulliset matsit lasketaan mukaan, ja pelillisten harppausten vuodet ovat käsillä. Moilasen draftauksen arvo nähdään vasta muutamien vuosien päästä Halssilan Haipille.

Elias Lahti (Haminan Palloilijat / Heinäpään Hutunkeittäjät)

Kari: Lähdetään Lahden kohdalla liikkeelle positiivisista asioista. Sisäpelissä rooli on sementoitunut viime otteluissa numeroksi kolme. Kymmeneen otteluun on kertynyt muikeat 3+5 lyötyä ja yhdeksän tuotua juoksua. Kärkilyöntiprosenttikin on asettunut ykköskärjen vaatimalle tasolle, 73,49%. Näihin suorituksiin Heinäpään suurin pesäpallo-organisaatio on varsin tyytyväinen.

Mutta ei voida ohittaa kolikon kääntöpuolta. Omalla ulkopelipaikallaan lautasen ääressä Lahti on valitettavasti ollut yksi Ykköspesiskauden alisuorittajista, kun peilataan lähtökohtiin ennen kautta. Ajoittain lautasella on ollut hyvinkin vaikeaa ja vapaitakin on päässyt lipsahtamaan aivan tulostaululle saakka. Tämä epävarmuus heijastuu luonnollisesti myös perussuorittamiseen, jolloin mm. syötön vaikeusaste sekä monipuolisuus kaventuu merkittävästi. Lahdelle toivomme aurinkoista loppukesää ja oman tasonsa löytämistä, sillä Haminalla joukkueena on kaikki avaimet Ykköspesiksen kannun nostamiseen. Pää ylös, rinta pystyyn ja palloa ilmaan.

Konsta Launonen (Kannuksen Ura / Halssilan Haippi)

Olli: Kannuksen Urasta kaikki pelaajat olisivat draftissa olleet erittäin onnistuneita valintoja, sillä etenkin kauden alussa koko Ura oli aivan mielettömässä lennossa. Jopa ylivoimaisesti Ykköspesiksen parhaasta joukkueesta puhuttiin. Nyt Kannuksella tahti on hieman tasoittunut ja Ura on “enää vain” perus ykköskorin joukkue. Konsta Launonen kuuluu Kannuksen selkeisiin onnistujiin, mistä kertoo tappavan kova kärkilyöntiprosenttikin (76,09 %). Se ei yllätä, että Launonen on päässyt pelailemaan Superpesistäkin tällä kaudella Pattijoen Urheilijoiden riveissä. Käytännössähän Konstaa voidaan jo nyt pitää superpesistason pelaajana, joten hän on valmis kantamaan suurta vastuuta ensi kaudella Halssilan Haipin Yläkentällä ohuessa ilmanalassa.

Lauri Juurakko (Alavuden Peli-Veikot / Heinäpään Hutunkeittäjät)

Kari: Miten sen nyt sievästi asettelisi, Alavuden kaudesta ei aivan valtavasti ole positiivista kerrottavaa. Joukkue on tehnyt 20 juoksua vähemmän kuin toiseksi vähiten pinnoja tehtaillut joukkue Ykköspesiksessä. Myös päästettyjen saldo on valitettavasti toiseksi murheellisinta katseltavaa. Joukkueen ykköskotiuttajana toimiva Juurakko on kärsinyt jo valmiiksi heikon pelivoiman omaavan joukkueen heikosta suorittamisesta.

Lyötyjä juoksuja on kertynyt kuitenkin 16 kappaletta, joka on yli kolmasosa APV:n tehdyistä pinnoista. Laurin prosentit eivät ole mairittelevat (K-% vain 37,21%), mutta tätä seikkaa voidaan puolustaa ja selittää sillä, että palottomia takatilanteita ei Alavuden ylpeys saa samalla leveydellä kuin kilpakumppanit. Tunnetusti tämä skenaario kaventaa lyöntiratkaisuja merkittävästi. Lisäksi yrityksiä Juurakolla on vain 43, kun tässä vaiheessa kautta monilla kotiuttajavertaisilla lukemat ovat pitkästi lähes 60:ssä yrityksessä. Juurakko lukeutuukin aneemisen Alavuden valopilkkuihin, ja ansaitsisi laadukkaamman rosterin kotiutusuhkansa alle. Sellainen voisi löytyä tulevina kausina esimerkiksi Heinäpään Hutunkeittäjistä. 

Rohkenen väittää, että eri joukkueessa Juurakko nauttisi yli 50%:in kotiutustehosta. Kaikkinensa, Huttari on tyytyväinen valintaansa.

Toni Laakso (Jokioisten Koetus / Halssilan Haippi)

Olli: Tässä mopo lähti draftissa keulimaan pahasti ja Halssilan Haippi joutui byrokratian hampaisiin. Jostain syystä dokumentit eivät ole vielä menneet passin osalta läpi ja vähän vaikuttaa siltä, että Toni Laaksoa pidetään yli 21 vuotiaana papereista huolimatta. Halssilan Haippi on kuitenkin jättänyt liitolle vastineen otsikolla “Ikä on vaan numero”. Katsotaan miten käy.

Laakso on painanut jumalmoodissa miesten Suomensarjassa ja Tono on iso tekijä siihen, että Jokioisten Koetus on etelälohkon kärkikahinoissa mukana. Mailataituruus ei ole hävinnyt, vaikka tosissaan ei enää pelailla. Kysyntää olisi varmasti korkeammillakin sarjatasolla.

Huom. Mikäli Halssilan Haipin vastine ei mene liitossa läpi, tulee Haippi vaihtamaan Laakson draftauksen Loimaan Palloilijoissa pelaavaan vasta 15-vuotiaaseen Perttu Kenttäahoon. Tämänhän paikallinen pesisvaikuttaja J-P Niittymäki nosti draftiketjussammekin esiin, varaten Pertun Peltoisten Popedaan, jolle Superpesiksen lisenssin myöntäminen on huhujen mukaan epätodennäköistä.

Kenttäaho on ikäisekseen aivan uskomattoman hyvä pelaaja kokonaisvaltaisesti ja vain negatiivinen estää huikean uran tämän lajin parissa Pertun osalta. Esimerkiksi lyöntivoima on sillä tasolla, että iso osa aikamiehistäkin katsoo kateellisena Kenttäahon otteita mailan varressa.

Veeti Kokko (Oulun Lippo / Heinäpään Hutunkeittäjät)

Kari: Veeti Kokko, Kokko Veeti. Valintatilaisuudessa todettiin että alasarjoissa sekä poikien Superissa on tehty todellista monsterituhoa ja nyt paikkaa tarjotaan Lipon saranamiehenä. Kokko on vastannut huutoon erinomaisesti. Yhdeksässä ottelussa 1+14 lyötyä, kuusi tuotua ja kärkilyöntiprosentti 63,08%. Lukemat ovat todella hienoja 19-vuotiaalle pelaajalle jonka sisäpelirooli on pääosin ollut numerolla 4. Ulkopelissä Kokko kantaa toisen etumiehen viittaa, eli vastuuta on annettu harteille hienosti.

Kyseessä on todella mielenkiintoinen tulevaisuuden lupaus, joka oikeita liikkeitä tehdessään tulee ansaitsemaan paikan auringossa. Tämä aurinko ei paista vain Ykköspesiksessä, vaan ylimmällä sarjatasolla, kilpailukykyisen joukkueen avainroolissa.


Kiitokset artikkelin lukemisesta! Otamme mielellämme palautetta vastaan, ota twitterissä @pesisvihjeet seurantaan sekä jaa ajatuksiasi.

Kannattaa myös tarkistaa meillä myynnissä olevat palvelut sivustoltamme:
Pesisvihjeet.fi palvelut
Olli Koski / @koskiolli / pesisvihjeet.fi
Kari Koskela / @kapej / pesisvihjeet.fi

ps. Heinäkuu tulla tupsahti ja pelisuosituspakettimme on tarjolla tälle kuukaudelle hintaan 89 euroa. Mene tilaamaan tästä ja nauti laatimistamme prosenttiarvioista ja peli-ideoista kansallispelikauden kiihtyessä kohti kliimaksiaan.