Ranking: MSU – Lukkarit järjestykseen

bars, levels, meter-2029981.jpg

Pesäpallokausi on edennyt sen verran pitkälle, että on aika käsitellä sitä, kuinka lukkarit ovat toimittaneet alkukaudella. Tässä artikkelissa nostetaan esiin miesten Superpesiksen lukkariranking ja pohditaan pelaajakohtaisesti lautasen herrojen asioita.

Aapo Komulainen piikissä – jaotellaan lukkarit kolmeen koriin

Miesten Superpesiksen lukkaripelaamisessa on tätä nykyä oikeinkin laadukas taso ja upeita suoritteita lautasen äärellä nähdään ottelusta toiseen. Muutama todellinen helmi Superpesiksestä löytyy, joita haastaa liuta kyvykkäitä seppiä. Viime vuosina hassutteluihinkin asti noussut kori-termi otetaan tässäkin artikkelissa käyttöön ja jaotellaan lukkarit pelaamisen tasoiltaan ykköskoriin, kakkoskoriin ja kuuluisaan kolmoskoriin, johon joutuneet voivat ammentaa rankingstatuksestaan voimaa loppukauteen. Lukkarirankingin kärjessä jatkaa tuttuun tapaan Sotkamon Jymyn Aapo Komulainen.

Aapo Komulainen, Sotkamon Jymy, kori 1

Aapo Komulaisen urakehitys on ollut mieletöntä seurattavaa. Komulainen nousi puskista vuonna 2020 Jymyn mestaruuden kapellimestariksi todella nuorena, kovapäisenä pelimiehenä. Pelillistä kehitystä on tapahtunut tasaisesti mestaruusvuoden jälkeenkin, vaikka Jymy ei olekaan kahtena edellisenä kautena tavoitteisiinsa yltänyt. Lukkaripelaamiseen viime vuosien menestys ei ole millään tavalla kaatunut.

Komulainen on lukkari, jolla ei ole mitään heikkouksia. Rytmittäminen, pelin lukeminen, fyysiset ominaisuudet ja taktisuus ovat kaikki eliittitasolla. Harvoin vastaavankaltaista tekijää on ollut lautasen äärelle tarjolla. Parastahan tässä on se, että edelleen puhutaan todella nuoresta pelimiehestä, joten ilman takaiskuja voidaan odotella Aapon dynastiaa lautasen äärellä.

Ville Väliaho, Joensuun Maila, kori 1

Joensuun Mailalla on useita mielenkiintoisia vahvuusalueita joukkueessaan, joista yksi oleellisimmista on Ville Väliahon lukkaripelaaminen. Muistetaan, että Sotkamossa vuonna 2020 Väliaho oli kauden alkuun ykköslukkari, mutta Aapo Komulainen syrjäytti ”Vällärin” valtaistuimelta. Tuosta tapahtumasta olisi Väliahon ura voinut hyvinkin ottaa takapakkia ja paluu eliittiin oli teoriassa vaakalaudalla. Väliaho kuitenkin pystyi reagoimaan tilanteeseen päinvastaisesti ja valtavat näyttöhalut ovat kirvoittaneet miehestä JoMan lavalla entistä huomattavastikin paremman version. Väliaho pelaa nyt uransa parasta pesistä.

Väliahon vahvuudet ovat todella vaikeassa perussyötössä, lautasen hallinnassa, taktisuudessa ja saumattomassa yhteispelissä etukentän kanssa. Näppien hakemisessa Väliahoa ei pidetä erityisen laadukkaana, mutta supertason etukenttäkoheesion kautta tuota osa-aluetta on saatu hallintaan. Väliaho on erinomainen estämään lyöjien mukavuusaluelyöntejä. Kiistaton ykköskorin lukkari.

Rasmus Surakka, Imatran Pallo-Veikot, kori 2

Imatran Pallo-Veikot saa olla todella tyytyväinen siihen, että Rasmus Surakka on edelleen joukkueensa lautasen herrana. On selvää, että kiinnostusta Surakkaa kohtaan varmasti löytyisi suuremmistakin seuroista. Imatran menestykselle Surakan vaste on äärimmäisen suuri. Kyseessä on käytännössä arvokkain yksittäinen pelaaja joukkueelleen koko Superpesiksessä.

Surakka on vaikeasti ennakoitavissa oleva lukkari, jolla on myös hyvä heittokäsi. Perusominaisuuksiltaan hän saattaa olla jo nyt ykköskorissa, mutta ailahtelevaisuutta on sen verran tekemisessä, että pientä eroa esimerkiksi Väliahon tasoon on olemassa. Takatilanteeseen kaivataan pieni napsu röyhkeyttä.

Teemu Kinnunen, Vimpelin Veto, kori 2

Vimpelin Vedon lukkaripelaaminen on ollut viime vuosien aikana kestopuheenaihe, mutta 2022 vuoden suvereeni mestaruus ja Teemu Kinnusen titteli vuoden lukkarina ovat lopettaneet porinat tämän aiheen ympäriltä. ”Kolmoskorista kajahtaa” oli teema, jonka kautta Kinnunen ja ViVe ammensivat osaltaan voimaa ja Veto marssikin aina ylivoimaiseen mestaruuteen saakka.

Kinnunen löysi ViVen ulkokentän ja valmennuksen kanssa pyhän kolminaisuuden, joten vastustajien merkit ovat olleet poikkeuksellisen hyvin selvillä. Käytännössä tämä yhtenäisyys parantaa myös Kinnusen kokonaisvaltaista tasoa. Täydellisestä lukkarista ei puhuta ja esimerkiksi heittovoimaa saisi olla enemmän. Joka tapauksessa Kinnusen tekeminen lautasella tuo lisävahvuutta Vimpelin ulkopeliin.

Jani Lassila, Kempeleen Kiri, kori 2

Tässä tulee rankingimme pommi toistaiseksi. Kempeleen Kirin heikkoudeksi monissa piireissä ennen kautta nostettiin kopparipelaamisen lisäksi lukkaripelaaminen. Jani Lassila pelaakin nyt uransa parasta pesistä, eikä suuria heikkouksia ole enää nähtävillä räpylätekemisen parantumisen myötä.

Ykköskoriin Lassilalla on kuitenkin paljon töitä tehtävänä, sillä megatason X-faktoria ei ole myöskään olemassa. Lassilan käsi on hyvä ja heittotekniikka nopea, joten monsterilähtöjä eivät vastustajat KeKin pesiltä saa. Mainittakoon vielä se, että yleisiin odotuksiin verraten Lassila on lukkaroinut paremmin kuin yksikään muu lautasen herra alkukaudella.

Topi Still, Pattijoen Urheilijat, kori 2

Pattijoen Urheilijat eivät jääneet lukkaripelaamisessa vaikeuksiin, vaikka legendaarinen Topi Kosonen lopettikin lavahommat ja siirtyi lopulta Joensuun Mailaan. Toinen Topi löydettiin Lapista, kun kaudelle 2022 Topi Still hankittiin lupaavana lukkarina kilpailemaan lautasen herran paikasta Lauri Vuollon kanssa. Still onnistui kaappaamaan ykköslukkarin tontin itselleen ja on tekemässä vahvaa nousua kohti Superpesiksen lukkarieliittiä.

Nuoren miehen päätä ei palele, vaikka Rännärillä olisi jäätävää merituulta kolmoskulmasta tarjolla. Still kykenee rohkeaan pelaamiseen ja myös nuorukaisen fyysiset ominaisuudet ovat mainiot. Suuria heikkouksia Stillillä ei ole ja kokonaisvaltaista kehittymistä on tapahtunut kovaa tahtia. On mahdollista, että Topi kasvaa Superpesiksen kiistattomaksi eliittilukkariksi jo tämän tai ensi kauden aikana. Joka tapauksessa aikaa Stillillä on ja pidempi sopimus PattU:n kanssa antaa mahdollisuuden korottaa osaamista rauhassa. Pelien välillä on jonkin verran ailahtelua, mikä on aivan luonnollista. Isossa kuvassa lukkaripelaaminen lasketaan Raahen kohdalla kuitenkin kiistattomaksi eduksi.

Petteri Alanen, Hyvinkään Tahko, kori 2

Myös Hyvinkään Tahkossa on tehty oikeanlaista satsaamista lukkarina nuoreen ja lupaavaan pelimieheen. Petteri Alanen pystyi jo viime kaudella nousemaan Superpesiksessä kelpo tason lukkariksi eikä tällä kaudella ainakaan heikommin ole mennyt. Alasellakin urakehitys näyttää etenevän varsin mukavasti sopivalla tahdilla eikä rajoitinta vasten vielä ole isketty.

Alasella on monia hyviä ominaisuuksia tolppasyötöstä ja syötön korkeuden vaihtelusta alkaen. Pelirohkeuden kanssa on vielä jonkin verran tekemistä. Kokemuksen karttuessa syötöt painepaikoissa ja väärä alla-tilanteissa tulevat todennäköisesti hankaloitumaan lyöjän näkökulmasta.

Joona Lehtinen, Kiteen Pallo, kori 2

Kiteen Pallo hankki tälle kaudelle lukkarikseen Seinäjoella aiemmin loistavia otteita esittäneen Joona Lehtisen. Joona tunnetaan älylukkarina, joka pystyy viekkaudellaan sotkemaan olennaisesti vastustajan sisäpelaamista. Etenkin takatilanteessa Lehtinen on todella viheliäinen vastustaja lyömässä olevan joukkueen näkökulmasta katsoen.

Kiteen Pallolla on kuitenkin etukentällä pientä ongelmaa siepparin roolin osalta eikä Lehtisenkään vahvuus ole pienten lyöntien hakemisessa, saati etenijöiden kärkkymisten estämisessä. Tästä syystä Lehtinen ei ole vielä päässyt dominoimaan lavalla haluamallaan tasolla. Taktisen kyvykkyytensä ja siitä aiheutuvien elementtiensä ansiosta Lehtinen kuitenkin kuuluu laatulukkareiden laajaan kastiin edelleen.

Juha Puhtimäki, Manse PP, kori 2

Manse PP on ollut kohujen keskellä pre-seasonilta asti, mikä on ajattanut koko edustusjoukkueen todella synkkiin pelillisiin vesiin. Lukkari Juha Puhtimäki on ollut Mansen harvoja taistelutahtoa esiin tuovia pelaajia, mutta hänkään ei ole päässyt pelillisesti lähellekään sitä tasoa, mihin parhaimmillaan pystyy. Muistetaan, että Puhtimäki on viime vuosina kuulunut Superpesiksen parhaimpiin lukkareihin eivätkä miehen taidot mihinkään ole kadonneet. Puhtimäki elää paljon pelissään mentaalisen ylivoiman tunteen kautta ja sitä on vaikea saavuttaa, jos muu joukkue ei anna tulitukea.

Mansen ja Puhtimäen kannalta hyvää on se, että aikaa kurssin kääntämiseen on, koska kausi on edelleen alkupuolella. Huonoa on se, että esimerkiksi case Toni Kohonen elää edelleen elämäänsä varjoissa taustalla ja mediassa myös kapteeniston rooli on vedetty mukaan tapaukseen. Puhtimäen lisäksi Mansen kapteenistoon kuuluvat Henri Puputti ja Simo Vainikainen. Työrauhaa tuskin saavutetaan ainakaan median puolelta koko kesänä, joten edustusjoukkueen kannalta tärkeintä olisi suunnata kaikki voimavarat pelkkään pelaamiseen ja harjoitteluun.

Lauri Vuollo / Juho Hakomäki, Koskenkorvan Urheilijat, kori 3

Koskenkorvan Urheilijat on erikoisessa tilanteessa lukkaripelaamisensa osalta, sillä kiveen hakattua ykköslukkaria ei seuralla ole. Lauri Vuollo on ollut pelaamissaan peleissä vahvahko, mutta kovien pelien tuntuman puute näkyy. Myös paluuta lautasen äärelle tekevä Juho Hakomäki on esiintynyt kyllä edukseen odotuksiin nähden. Hakomäkihän oli ennen pelitaukoaan erittäin potentiaalinen lukkari, jolla oli aineksia Superpesiksen eliittiinkin murtautumiseen huippuvuosinaan.

On mielenkiintoista nähdä, mihin päätökseen Kossu lukkaripelaamisensa suhteen päätyy, mutta selvää on joka tapauksessa se, että lukkaripelaaminen ottaa edistysaskeleita sen jälkeen, kun löydetään selkeä ykköslukkari keneen ramataan. Kossun lukkareista Vuollo on varmemmin suorittava, mutta Hakomäellä vahvan piikin saaminen voi tuoda suuremman vasteen esimerkiksi yllätyspisteen kairaamiseen.

Miika Keski-Petäjä, Seinäjoen Jymyjussit, kori 3

Seinäjoen JymyJussit hankkivat tälle kaudelle useita pelaajia Oulusta ja yksi heistä on lukkari Miika Keski-Petäjä, joka olikin Ykköspesiksen paras lautasen herra. Keski-Petäjä on atleettinen ja erinomainen lyhyiden hakija. Mikäli KP pääsee syöttötuomareiden kanssa samalle aaltopituudelle, on hänellä mahdollisuus tuoda omalla osaamisellaan jaksoryöstöjä joukkueelleen.

Keski-Petäjä on kuulunut Seinäjoen parhaimpiin ulkopelaajiin jo nyt alkukaudella, mutta parannettavaakin edelleen on. Tuskaa aiheuttaa lähinnä se, että koko joukkue on vetänyt alkukauden odotuksiaan heikommin eikä henkisesti helppoa ole pelata, kun tappiot seuraavat toisiaan. Kun JymyJussit jossain vaiheessa löytää itseluottamuksensa, on KP hyvin potentiaalinen nosteen ottaja siinä sivussa, joten nousua lukkarirankingissa voi siis tapahtua.

Elmeri Iivonen, Alajärven Ankkurit, kori 3

Alajärven Ankkurit eivät pelaajamateriaalinsa puolesta taistele tällä kaudella suurista asioista, mutta ainakaan lukkaripelaamiseen homman ei pitäisi kaatua, mikäli Elmeri Iivoseen satsataan. Alajärvi on peluuttanut Iivosen lisäksi Pyry Alasta lautasellaan melko paljon. Osaltaan tämä johtuu Iivosen loukkaantumisestakin kauden alussa. Alasen kelpo otteet eivät kuitenkaan välttämättä tuo automaattista paikkaa enää Iivosellekaan.

Iivosella on kyky pelata mainiosti matalalinjan rajoilla ja lisäksi pelirohkeutta löytyy. Paljon kehitettävääkin nuorella lukkarilla kuitenkin edelleen on, mutta tulevaisuus näyttää toistaiseksi varsin valoisalta. Ylipäätään pesäpallossa on tätä nykyä todella paljon lupaavia nuoria lukkareita.

Aleksi Vainio, Kouvolan Pallonlyöjät, kori 3

Kouvolan Pallonlyöjien oli tarkoitus lähteä tähän kauteen Elias Pitkäsellä, mutta hänen vammansa osoittautui pahemmaksi kuin arveltiin ja Koplalle kävi kylmät. Huippulukkareita ei ollut vapailla markkinoilla helposti saatavilla, joten KPL teki seuran kannalta terveen ratkaisun ensi alkuun ja vastuuta annetaan Aleksi Vainiolle.

Jos otetaan taustat huomioon, on Vainio onnistunut Kouvolan lautasella odotuksia selvästi paremmin. Lähtökohdiltaan ennen kauden alkua Vainio oli Ykköspesiksenkin lukkarirankingissa hieman keskitason alapuolella. Hän on Superpesiksessä pystynyt tarjoamaan joukkueelleen mahdollisuuksia voittaa koviakin pelejä, joten ehdottomasti Vainio on ottanut urakehityksessään suuria harppauksia eteenpäin. Koplan edustusjoukkueen ulkopeli on isossa kuvassa niin rautaista, että Vainio ei ole joutunut lavalla ahtaalle.

Pitää kuitenkin muistaa, että Koplan on tarkoitus pelata tälläkin kaudella mitaleista ja jopa mestaruudesta. Tämä ajattaa tilanteeseen, jossa seurajohto varmastikin joutuu pohtimaan sitä, hankitaanko jotain kautta vielä ykköskorin portteja kolkutteleva lukkari loppukaudelle. Mikäli näin tapahtuu, se ei johdu siitä, että Vainio olisi millään muotoa epäonnistunut syöttämisessään.

Kiitokset artikkelin lukemisesta! Kannattaa myös tarkistaa meillä myynnissä olevat palvelut sivustoltamme: Pesisvihjeet.fi palvelut

Olli Koski / @KoskiOlli / pesisvihjeet.fi
Kari Koskela / @kapej / pesisvihjeet.fi