Kannanotto: Suomen Cup pesäpalloon!

Pesäpallon suosio on nosteessa, joten aika on optimaalinen bensan liekkeihin heittämiseksi monella tapaa. Pesisvihjeet.fi:n analyytikot ovat sitä mieltä, että Suomen Cupin tuominen pesäpalloon voisi olla hyvä tapa ottaa lisähaippia nosteeseen ja sitä kautta tuoda lajille entistä isompaa kivijalkaa pitkälle tulevaisuuteen.

Aika on käsillä – nostetta voidaan kumuloida Cupin kautta

Lähdetään tässä kannanotossa liikkeelle aivan perusasioista. Milloin uudistusten tekeminen on järkevää? Yleisesti ottaen uudistuksia urheilussa tehdään useimmiten silloin, kun lajilla/seuralla on jonkinmoinen alamäki käsillä. Tuolloin uudistuksen voima jää kuitenkin psykologisesti ajatellen hieman pimentoon. Uudistukset koetaan hätähuutoina eivätkä ne myöskään kerää yleistä kiinnostusta silloin, kun alamäki on käsillä. Jos esimerkiksi pesäpallo sattuisi olemaan katsojalukujen ja harrastajamäärien kohdalla alamäessä, ei Suomen Cupin mukaan ottaminen kalenteriin herättäisi todennäköisesti kuin kymmenen sanan kahvipöytäkeskustelun.

Sen sijaan nyt, kun pesäpallo kiinnostaa, nostetta on havaittavissa sekä yleinen pöhinä on vahvaa, Suomen Cupista voitaisiin porista kahvipöydissä tuntitolkulla – päivittäin. Tämän tyyppisiä kansaa miellyttäviä uudistuksia onkin järkevintä tehdä juuri siinä vaiheessa, kun yleinen hype on vahvaa. Hypen kannalta voidaan tietyllä tapaa ajatella korkoa korolle-tyylistä ilmiötä tämän kaltaisissa olosuhteissa. Suomen Cupista voisi muodostua pitkittynyt kivijalka lajille, joka kärsii olennaisesti siitä, että pelaaminen painottuu luonnollisesti lyhyelle kesäkaudelle.

Suomen Cup – argumentteja puolesta ja vastaan

Ajatus tähän blogitekstiin lähti siitä, kun twitterkäyttäjä TonniTume twiittasi jalkapallon Suomen Cupia arvostavan twiitin 17.5.

Tuohon twiittiin allekirjoittanut pohti, että pesäpallossakin cupkilpailu voisi olla hedelmällinen. Asiasta saatiin pienimuotoinen keskustelu, kun pesäpallopiireistä tutut Jussi Haapakoski ja Heikki Mehtonen toivat näkemyksiään esiin. Tämän jälkeen aivotoiminnassa alkoi tapahtua ja ”miksipä ei?”-tyyliset kysymykset alkoivat täyttää tajunnanvirtaa.

Aloitetaan pohtiminen asioiden kautta, jotka olisivat lähtökohtaisesti Suomen Cupin perustamista vastaan. Pelejä on liikaa. Liian raskasta. Pesis on kesälaji. Ei ole resursseja. On huomioitavaa, että nämä vasta-argumentit ovat lähinnä seuralähtöisiä. Sen sijaan pesistä seuraava kansa näkee asian toisin. Pelejä on liian vähän (jos koko kalenterivuotta ajattelee). Raskasta pelien seuraaminen on lähinnä vain silloin, kun kannattama joukkue ei pärjää tai kisamakkaroita tuli otettua stadionilla pari liikaa. Resursseja pelien katsomiseen löytyy kansan kannalta äärettömän upean Ruutu+ palvelun kautta. No, palataanpa ytimeen takaisin.

On totta, että pelejä on kesällä joukkueilla todella tiiviillä tahdilla ja kalenterin kannalta Suomen Cupin lisääminen kesään olisi todella haastavaa. Tämä asia on kuitenkin ohitettavissa, jos pohditaan asiaa koko kalenterivuoden kautta. Pesäpallo on siitä poikkeava laji, että harjoituskausi on tuhottoman pitkä verrattuna pelikauteen. Syksyyn, talveen ja kevääseen painoittuvassa ajankohdassa kalenterissa on julmetusti tyhjää tilaa ja tätä nykyä hallit ovat sen verran laadukkaita, että mielekästä pesistä niissä pystytään pelaamaan. Lisäksi muistetaan, että pesistä on jo vuosien ajan pelattu kauden alla Espanjassa Superpesiksen alla.

Haapakoski kommentoi Twitterissä, että Suomen Cup aloitettaisiin talvella ja finaalit olisivat huhti-toukokuun vaihteessa. Finaalit ja jopa välierät voitaisiin pelata lopputurnaustyyppisesti Espanjassa. Mielestäni tämä Haapakosken ajatus oli erinomaisen hyvä ja sen mahdollisuudet tulisi selvittää. Yleisen brändäämisen kannalta Suomen Cup olisi huomattavasti mielekkäämpi, kuin talvisarja tai halli-SM. Cup-kilpailuissa on aitoa urheiluromantiikkaa, etenkin jos cupiin saataisiin osalliseksi myös alemman sarjatason (tässä tapauksessa Ykköspesiksen) joukkueet. Pesiksen ei siis ole pakko olla myöskään pelkkä kesälaji.

Nyt kun ”pelejä on liikaa” ja ”pesis on kesälaji”-argumentit on kumottu, siirrytään siihen, onko tämä liian raskasta? Pesäpalloilijat ovat piin kovia urheilijoita, jotka ovat atleettisesti todella monipuolisia. Suhteettoman pitkä harjoituskausi vapaakuukausineen on ikään kuin pinttynyt ajan saatossa lajin urheilijoiden dnahan eikä tämän Suomen Cupin uudistuksen pitäisi kyllä kohtuuttomasti kuormaa lisätä, kun ammattimaisista urheilijoista puhutaan. Jos mietitään esimerkiksi Suomen maan jalkapalloilijoita tai jääkiekkoilijoita, vastaavanlaisia pitkiä vapaajaksoja ei ole. Uskoisin, että kyseessä on enemmän asennepuolen juttu tässä asiassa. Toki kuvaan tulevat mukaan myös talousasiat pelaajienkin kohdalla – töitäkin on tehtävä. On kuitenkin huomioitava, että rahaa ei liiku liikaa myöskään esimerkiksi suomalaisessa jalkapallossa, jos vertailua halutaan suorittaa.

Talous – ikuinen ongelma

Raha ei kasva puussa etenkään nykyaikana, mutta käytännössä talous on aina laskettava haasteeksi kun uudistuksia tehdään. Pesäpallon Suomen Cupia ajatellen ei kuitenkaan puhuta välttämättä mahdottomasta haasteesta, mutta toki Pesäpalloliiton myyntipuolella vaaditaan tässä asiassa onnistumista. Pesiksen nostetta voi perustella erittäin korkeiden katsojalukujen (Ruutu) kautta, joka toisi esimerkiksi cupin pääsponsorille erittäin suurta näkyvyyttä. On myös selvää, että seurojen kirstuihin cup ei saisi tuoda negatiivista vastetta ja siinäkin liiton rooli tulisi olemaan suuri. Tasapainottelun paikka tässä varmasti on kyseessä – kuinka tärkeää on kumuloida noste? Omakohtainen näkemys on se, että hypen korkoa korolle-ilmiö on niin tärkeä asia pitkälle tulevaisuudeen, että tätä kiveä ei kannata jättää kääntämättä.

Loppusanat

Pesäpallon Suomen Cupin perustamista kannattaa ilman muuta kokeilla. Erinomainen lähtökohta on se, mitä Jussi Haapakoski toi esiin Twitterissä. Alkukierrokset pelattaisiin talvella halleissa ja välierät sekä finaalit iskettäisiin keväällä Espanjassa ennen kesäkauden alkua. Osallistumisvelvoite olisi kaikilla Superpesisjoukkueilla ja Ykköspesiksen joukkueille ilmoittautuminen voisi olla jossain määrin vapaaehtoisempaa. Ajankohta on nyt lähivuosina hyvä cupin mukaan ottamiselle. Lajin nostetta on mahdollista saada juuri nyt pitkittyneesti kohoamaan entisestään.

Olli Koski / pesisvihjeet.fi

Lisää samankaltaista pohdintaa? Ota twitterimme seurantaan alta: