9.2 Ajatuksia: Rauman Fera N

Tässä artikkelissa pohditaan naisten Superpesiksessä pelaavan Rauman Feran meininkiä ja näkymiä tulevalle kaudelle.

Feralla asiat hyvin suurseurojen varjossa

Rauman Feralle viime kausi oli askel eteenpäin jälleen kerran, mikä on hyvinkin loogista, kun miettii joukkueen jatkuvaa loisteliasta juniorituotantoa. Vuosi vuodelta Feran nuoret laatupelaajat ovat käytännössä aina vain laadukkaampia ja tuovat edustusjoukkueelle entistä parempia mahdollisuuksia pärjäämiseen. Tälle kaudelle koettiin pieniä muutoksia, mutta varsinaisesti pelivoimaan nämä eivät mahdottomasti vaikuta. Oma kasvatti Iida Lomppi päästettiin isomman vastuun perässä Pöytyälle ja samaan suuntaan lähti myös Julia Ruoho. Kumpikaan ei noussut Raumalla vielä profiilipelaajien tasolle, vaikkakin etenkin Lompilla kykyjä vaikuttaisi olevan. Lyöjäjokeriosastolla Henna Suominen on vaihtunut Iina Valkeejärveen. Tässäkään muutoksessa ei mielestäni ole negatiivista vastetta suoranaisesti havaittavissa.

Mielenkiintoisimmat muutokset Ferassa ovat tapahtuneet pelinjohtopuolella. Ykköspelinjohtajana on nyt erittäin potentiaalinen Juho Kaikko ja hänen aisaparinaan on vuosia kirkkaimpien valojen ulkopuolella naisten pesiksessä hienoa työtä tehnyt Aleksi Mäkelä. Pelinjohtokaksikko on selvästi laadukkaamman oloinen, kuin vaikkapa viime kaudella ja ilman muuta vahvuusalueesta puhutaan. Tämä voi tehdä jo muutenkin potentiaalisesta Ferasta todella kyisen joukkueen kesällä suurseurojen kiusaajana.

Kaikkohan ylipäätään on aliarvostettu pelinjohtaja, jonka akilleen kantapäänä on ollut se, että median puolelta on lykätty hänen kohdalleen aliarvostusta. Esimerkiksi viime vuonna Kaikko oli Kiteen ykköspelinjohtaja miesten Superpesiksessä, kunnes sai kenkää. Uutisoinnit ja kommentit olivat sen suuntaisia, että Kaikko olisi merkittävästi epäonnistunut tehtävässään tulostavoitteen takia. Kun Kaikon ajan Kiteetä tuli tarkastikin seurattua ja tilastoitua, tuota sanomaa oli vaikea niellä. Kitee oli pelannut sillä tasolla, miten sen materiaalilla kuuluikin pelata. Jopa hieman paremminkin. KiPan erinäiset varjostatistiikatkaan eivät puoltaneet mediassa vallitsevia näkemyksiä. Todennäköisesti seuralegenda Sami Partanen vain haluttiin ajaa jo aiemmin aiottua nopeammin puikkoihin ja lievittää hänen painetilaansa puhumalla alisuorittamisesta. Tai sitten Kiteellä yksinkertaisesti luultiin luita lihaksiksi rosterin perustaitotasojen osalta.

Mutta palataanpa jälleen naisiin ja tämän kauden Feraan. Vaikka rosterissa ei ole juurikaan perustasoon vaikuttavia muutoksia, voidaan luonnollista kehittymistä odottaa. Lisäksihän huimasti kehittynyt Aurora Frantsila missasi ison osan viime kaudesta, joten mikäli hän pysyy ehjänä, voidaan parempaa odottaa jo senkin takia tällä kaudella Feralta. Muistetaan myös, että Feralla on rosterissaan ehkäpä jopa sarjan paras lukkari Ilona Hakoniemi. Kärki Miia Puolakka puolestaan kuuluu Superpesiksen parhaimpiin etenijöihin. Muita profiilipelaajia tulevat olemaan Jasmin Andreasen, Eveliina Kesti, Essi Kesti sekä jo aiemmin mainittu Valkeejärvi. Eveliina ja Iina muodostavat jopa varsin pelottavan oloisen kotiutuskaksikon jokeripaidassa.

Mihin Fera pystyy ja kykenee vuonna 2024?

Rauman Feralla mentaaliset lähtökohdat ovat varsin herkulliset tulevallekin kaudelle. Omaa hyvää juttua voidaan tehdä parrasvalojen ulkopuolella. Mestaruustaisteluunhan Feraa ei lasketa, joten valokeilat eivät raumalaisiin kohdistu sen suuremmin. Tämä ajattaa lisää yllätyspotentiaalia raumalaisille, sillä henkinen valmistautuminen isoja vastaan tulee olemaan mukavaa. Suuren yleisön silmissä Feran ei kuulu isoja joukkueita kaataa, mutta potentiaalia suurten horjuttamiseen ehdottomasti on olemassa.

Talvisuper on Feran osalta lähtenyt käyntiin pelillisesti oikeinkin mukavasti. Rauma on kohdannut naisten Superpesiksen kaksi kovinta joukkuetta, Manse PP:n ja Porin Pesäkarhut. Molemmissa otteluissa Fera oli oikein hyvin pelissä kiinni. Tiukkaa vääntöä koettiin. Mansea vastaan saatiin myös jaksovoitto plakkariin ja enemmänkin oli otettavissa. Porilta niistettiin jaksotasapeli vierashallissa. Vaikka kaksi tappiota on alla, pelillisesti Fera on jo nyt yllättävän valmiin oloinen, kun huomioi pelinjohtomuutokset. Tämä lupaa hyviä asioita kesää ajatellen.

Fera budjetoidaan jälleen yleisesti todennäköisesti pudotuspelijoukkueeksi, joka ei pääse välieriin. Tämä on aivan oikeakin olettama, mutta mikäli tähdet olisivat puolivälierissä oikeassa asennossa, olisi Feralla rehellinen mahdollisuus kaataa puolivälierissä itseään suurempi seura, joka kärsii ennakkosuosikin paineista.

Olli Koski, Twitter / X @koskiolli

Lue myös ajatuksia naisten Superpesisjoukkueista Jyväskylän Kirittäristä ja Manse PP:stä.