24.1 Ajatuksia: Jyväskylän Kirittäret N

Tässä artikkelissa pohditaan naisten Superpesiksessä pelaavien Jyväskylän Kirittärien meininkejä ja näkymiä tulevalle kaudelle.

Jyväskylän Kirittärien viime kaudesta muodostui lopulta pettymys, vaikka runkosarjan lopulla saatiin esiin kuntohuippu, jolloin Oranssi pelasi jopa liki sarjan laadukkainta pesäpalloa. Huippulukkari Mari Mantsisen loukkaantuminen, odotettua suuremmat lukot tekemisessä pudotuspeleissä ja hieman heikko onnikin käänsivät mitalipeleihin tottuneiden Kirittärien kauden pettymykseksi, kun Lapuan Virkiä pudotti keskisuomalaiset puolivälierissä.

Kirittärien lähtökohdat pesiskauteen 2024 ovat todella mielenkiintoiset, eivätkä pelkästään fanien toivomalla tavalla. Hurja määrä huippulaatua on nimittäin poistunut rosterista. Avainpelaajista huikean hyvä ja monipuolinen Eeva Mäki-Maukola on (ainakin toistaiseksi) lopettanut ja Jutta Myllyniemi siirtyi Joensuun Mailaan. Muita poistuneita ovat Eveliina Rantonen, Kati Tanhua, Susanne Ojaniemi ja Aino Vapaavuori. Muutoksia on siis paljon ja esimerkiksi Mäki-Maukolan panosta on mahdotonta täysin korvata. Lisäksi lukkari Mantsisen toipuminen takaisin sarjan parhaaksi lukkariksi pahan loukkaantumisen jälkeen on luonnollisesti kysymysmerkkien alla. Ronja Salmela toki on ollut oikeinkin hyvä lavalla nyt hallipeleissä, mutta Mantsista tarvitaan isoon menestykseen ehdottomasti.

Pesispiireissä ihmeteltiin, miksi Kirittäret eivät hankkineet kovan luokan nimiä korvaamaan lähtijöitä, etenkin kun uuden Hippoksen pesäpallostadionin myötä hype on korkealla Jyväskylässä. Oranssilla olikin verkkoja vesillä muutamaa tähtipelaajaa kohtaan, mutta nämä eivät tarjouksiin tarttuneet. Hankintapuolelta löytyvät mm. Selina Similä, Emmi Särkioja, Tilda Palola ja Saana Kamppinen. Kaikki tulevat selvästi Kirittäriä heikommista joukkueista. Kirittärien hankintapolitiikkaa on lytätty, mutta sanonpa vain, että esimerkiksi nuori Similä tulee lyömään isosti läpi tulevalla kaudella. Similä on aivan loistava etenijä ja hän saattaa tuoda järkyttävän määrän juoksuja, mikäli pelaa numerona 2 läpi kauden. Särkiojaa tarvitaan puolestaan kotiuttajapuolella, jossa Jyväskylä on melko paljon loistavan Tinja Töyrylän varassa. Helsingistä tullut Palola puolestaan on ulkopeliin lähtökohtaisesti laadukas tekijä. Kamppinen korvaa etenijäjokerina Tanhuan mainiosti.

Kirittärien ongelmakohdat voivat harvinaislaatuisesti löytyä ulkopelistä. Polttolinja ei ole enää niin vahva, mihin on totuttu. Nähtäväksi jää, kuinka valmennus saa loihdittua linjan kuntoon. Lisäksi koppariosastolta löytyy iso kysymysmerkki. Töyrylälle tarvittaisiin aisapariksi laatutekijä jos mitaleista unelmoidaan. Kirittäret ovat peluuttaneet toista kopparia toistaiseksi vaihdellen. Esimerkiksi nuori Oona Kinnunen on yleisesti ottaen laadukas ulkopelaaja, mutta ei ole välttämättä omimmillaan kopparina. Vapailla markkinoilla ei hirveästi ole huippukoppareita Ella Reimania lukuunottamatta. Nähtäväksi jää, miten Kirittäret ratkaisee ulkopelin kysymysmerkkikohtansa.

Sisäpelissä Kirittärillä on edelleen aihiot menestykseenkin olemassa. Nuoresta Viivi Partasesta on kasvanut loistava kärki ja Venla Karttunen saa nyt entistäkin suurempaa roolia mailan varressa. Similä tulee nykykoosteessa suureen rooliin. Kotiutusosasto ei ole leveä. Töyrylä tarvitsee tulitukea Särkiojalta ja viime vuonna ailahdelleelta jokeri Sara Kujaselta. Mielenkiintoista on lisäksi nähdä se, saako vuosia laadukkaasti taustalla töitä tehnyt Laura Toikkanen mahdollisuuksia normaalia enemmän mailan varressa.

Talvisuperin Kirittäret avasi muutoksistaan huolimatta lupauksia antavasti. Joensuuta vastaan avausmatsi hävittiin, vaikka periaatteessa kuskin paikalla oltiin. Paperilla Jyväskylää kovempi Seinäjoki puolestaan onnistuttiin kaatamaan mainion sisäpeliesityksen myötä. Hallipeleistä ei kannata vetää juuri mitään johtopäätöksiä, mutta isojen muutosten jälkeen Kirittärille kelpo esitykset takuulla maistuvat ja tuovat työrauhaa.

Näkymät: Jyväskylä on arvioitu yleisesti ottaen kiistatta top 4-joukkueiden ulkopuolelle ja jopa viisikkoon pääsemistä pidetään haastavana. Nämä arviot ovatkin perusteltuja, kun luetaan suoraan pelaajalistoja ja perustellaan pelivoimia niiden kautta. Jyväskylässä on kuitenkin ennenkin tehty valmennuksellisia urotekoja ja pelaajat ovat kehittyneet hirmuisella tavalla. Tälläkin kaudella etenkin Partasen ja Similän kohdalla voidaan todistaa mielettömiä harppauksia, jotka voivat näkyä positiivisella tavalla menestyksessä. Lukkari Mantsisen toipuminen on joka tapauksessa yksi avainasioista, joista ei vielä voida tietää mitään. Mielenkiintoista on se, että menestykseen tottunut seura lähtee kauteen joka tapauksessa haastajan roolissa. Saadaanko tästä asetelmasta ammennettua vahvuus, vai tuleeko siitä heikkous, jos voittoja ei irtoa?

Olli Koski, Twitter / X @koskiolli

Lue myös ajatuksia miesten Superpesiksen Vimpelin Vedosta ja Hyvinkään Tahkosta!