23.1 Ajatuksia: Hyvinkään Tahko

Tässä artikkelissa mietitään hieman Hyvinkään Tahkon miesten nykytilaa ja pohditaan tulevaa. Samalla Hyvinkää avaa kevään blogisarjan, jossa nostetaan ajatuksia mielivaltaisesti eri joukkueista miesten ja naisten Superpesiksestä sekä miesten Ykköspesiksestä.

Hyvinkään Tahko tulee olemaan yksi mielenkiintoisimmista miesten Superpesiksen joukkueista vuonna 2024 ja syitä mielenkiinnon heräämiseen on useita. Ensinnäkin viime kaudella koettiin vakavan tason epäonnistuminen, kun edes kahdeksan parhaan joukkoon paperilla varsin laadukas joukkue ei onnistunut yltämään. Vastaavaa tänä vuonna ei tulla kokemaan, ellei puoli joukkuetta loukkaannu kerralla pitkäksi aikaa. Lisäksi Tahko onnistui kääntämään negatiivisista taloushuhuista huolimatta itsensä houkuttelevaksi organisaatioksi. Seuran johtoportaassa on siis tehty asioita oikein. Hyvinkää on houkutteleva vaihtoehto pelaajille, mistä kertovat mm. maailman parhaan etukenttäpelaaja Iiro Kuosan saapuminen rosteriin Joensuusta, vuoden lukkarin statuksesta taistelevan Petteri Alasen jatkosopimus ja naisten puolella Porin mestaruuteen taikoneen Jarkko Pokelan saapuminen ykköspelinjohtajaksi. Uusittu pelinjohto on jo itsessään yksi mielenkiintoa lisäävistä asioista. Eikä unohdeta huipulle läpimurtoa tekevän Atte Kontion hankintaa.

Hyvinkään Tahko on jo esiintynyt Talvisuperin merkeissä pelikentillä ja suurimmat paineet on saatu puhallettua ulos. Tahko voitti varamiehisellä rosterilla niukasti ensiksi Alajärven ja ykkösmiehistöllä kaatui kesän mestarisuosikkeihin kuuluva Vimpelin Veto. Kouvolaa vastaan puolestaan hävittiin hieman epäansaitustikin. Pelillisiä johtopäätöksiä ei kannata talven peleistä liikaa vedellä, mutta ViVeä vastaan nähtiin todella tasapainoinen esitys. Kun Tahko saa optimikokoonpanonsa kehiin, on joukkueella mahdollisuus pelata kiistatta A-korin pesäpalloa.

Vahvuuksia Tahkossa on varsin paljonkin olemassa. Jo mainittu Alanen on ehdotonta lukkarieliittiä ja miehen kasvu kausi kaudelta paremmaksi on ollut upeaa seurattavaa. Tänä vuonna Alanen saattaakin olla jo kiistattomasti sarjan paras tontillaan, jos kehitys jatkuu. Päämäärätietoisesti mies itseään kehittää. Sisäpelissä Tahkon ykköskärki omaa potentiaalia olla erinomainen. Teemu Nurmio on laadun tae keulassa, joten numerot 2 ja 3 ovat paljon vartijoina ja sille rintamalle paineet kasautunevatkin sisäpelissä. Kotiutuspotentiaalia löytyy melko hyvin numerolta ja jokerina laatua tuo todella kovalyöntinen Juha Niemi, joka tulee saamaan ison roolin kesällä. Tahko-legenda Juha Korhosen lähtö ei välttämättä kirpaise mahdottoman suuresti, mikäli Niemellä pallo osuu keskikeppiin läpi kauden. Ulkopelissä ylivoimainen vahvuus Tahkolla tulee olemaan etukenttä, jonka pääkapellimestareita ovat Kuosa ja Alanen. Linjasta saadaan myös kelpotasoinen, joskin mitalihaaveita miettiessä polttolinjassa on otettava askel eteenpäin. Koppariosastolla Nurmio vakuuttaa, mutta Luka Raesmaalta odotetaan läpimurtokautta. Viime kaudella kakkoskopparin paikka oli selkeä vuotokohta Tahkon ulkopelissä, jota vastustajat eivät jättäneet hyödyntämättä.

Uusi pelinjohtokaksikko tuo vahvaa mielenkiintoa ja painettakin pelinjohtoa kohtaan taustoilla on jo talven tullen annettu. Yleisesti Pokelan ja Sami Österlundin kohdalla puhutaan hypekaksikosta pelinjohdossa. Pokela on ollut ylivoimainen viuhkan varressa naisten puolella jo useamman kauden, joten odotukset ovat syystäkin korkealla. Österlund puolestaan toi omalla osaamisellaan viime kaudella Ruudun lähetyksiin aivan uusia tasoja ja nousi pesiskansan silmissä isosti esiin. Vahvasti seuratusta kaksikosta puhutaan, mikä voi tuoda painetta tekemiseen. Liikaa paineita ei kuitenkaan ole syytä hypekaksikon itselleen ottaa. Paineita voidaan poistaa jo sillä ajatuksella, että viime kaudella pelinjohdollinen rima alittui yhdessä koko joukkueen kauden liian aikaisen loppumisen kanssa sen verran rajusti, että vastaavaa ei tulla kokemaan nykyrosterilla ilman megalomaanisia vastustamisia. Mikäli pelinjohtokaksikko pystyy vapautumaan, voidaan kesällä nähdä Tahkon osalta luovia ratkaisuja, jotka kansalle maistuisivat.

Näkymät: Tahkossa on paljon potentiaalia ja kesällä voidaan vähintäänkin kiusata suurseuroja. Miksipä ei Tahko voisi tosissaan jopa mitalipeleistä haaveilla.

Olli Koski Twitter / X @koskiolli